Delen

Sinds 2015 ben je verplicht een definitief energielabel aan te leveren op het moment dat je je huis verkoopt. Dit label varieert van A (zuinig) tot G. Hoe je die aanvraag precies doet, lees je hieronder.

Wil je je huis te koop aanbieden via een advertentie, bijvoorbeeld op funda? Dat moet het op dat moment over een voorlopig of definitief energielabel beschikken. Voor de aanvraag van een energielabel moet je een vakbekwaam energieadviseur inschakelen. Die komt langs en bekijkt in zo’n één à twee uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:

  • de afmetingen
  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen

Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:

  • verwarming
  • warm water
  • ventilatie
  • koeling van de woning

Op het energielabel komen aanbevelingen voor verduurzaming van de woning te staan.

Kosten van het energielabel

Een energielabel kost voor een eengezinswoning zo’n € 190 en voor appartementen zo’n € 100. De energieadviseur bepaalt de prijs van het energielabel.

VEL blijft geldig

Heb je voor 1 januari 2021 via de online tool het vereenvoudigd energielabel (VEL) aangevraagd? Dit energielabel ‘oude stijl’ blijft tien jaar geldig. Je kunt het terugvinden door in te loggen op MijnOverheid. Als je een VEL hebt, hoeft je dus voorlopig geen nieuw energielabel aan te vragen.

Wat als je geen energielabel aanvraagt?

Verkoop je toch je woning zonder definitief energielabel, dan krijg je hiervoor als particulier een boete van € 170. Het voorlopig toegekende label is niet voldoende. Je moet dus altijd een vakbekwaam adviseur inschakelen om deze mogelijke boete te voorkomen.

Verkoop je je woning zonder definitief energielabel, dan loop je kans op een boete.

Niet alle huizen een label

Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke museumverordening hoeven geen energielabel aan te vragen, net als vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2 en recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. Check hier de volledige lijst met uitzonderingsgevallen, onder het kopje Uitzonderingen.

Energielabel opvragen van je droomhuis

Het huis van je dromen gevonden op funda maar er staat geen energielabel bij? Je kunt zelf het voorlopige energielabel van je droomhuis checken op Energielabel.nl. Let wel: dit is een inschatting op basis van gegevens als woontype, oppervlakte en bouwjaar. Besef dat je met een nieuwbouwhuis (altijd A) in tien jaar tijd duizenden euro’s uitspaart aan energiekosten, en dat een jarendertighuis slechts energiezuinig is als er geïnvesteerd is in nieuwe (muur-, dak- en plafond)isolatie, dubbelglas en kozijnen.

Bedenk ook dat je in een oudere woning sneller last hebt van geluidsoverlast door (boven)buren, dus dat isolatie ook daar winst op kan leveren. Maar vergeet niet: in rijksmonumenten gelden er vaak regels wat verbouwen betreft, zoals een verbod op dubbelglas. Dit betekent dus dat je in zo’n woning meer kwijt bent aan energie. Laat je daarom altijd goed informeren door je makelaar.

Stel een woningalert in